Omgeving Sint-Pieterskerk wordt tijdelijke ontmoetingsplek

groepsfoto opening tijdelijke herinrichting sint-pieter kuurne

Wie er langs komt, kan er nauwelijks naast kijken: een deel van de parking naast de Sint-Pieterskerk heeft een opvallende groene metamorfose ondergaan. Het gaat om een initiatief van tweedejaarsstudenten Netwerkeconomie / Idea & Innovation Management aan de Howest, onder begeleiding van Intercommunale Leiedal. De tijdelijke herinrichting is het resultaat van een ludieke wedstrijd waarin Kuurne eind vorig jaar als winnaar uit de bus kwam. Zes gemeenten namen het toen tegen elkaar op: Anzegem, Harelbeke, Spiere-Helkijn, Wevelgem, Zwevegem en Kuurne dus. Het doel: steen en beton doen plaatsmaken voor vergroening en ontmoeting. De proefopstelling zal al zeker twee maanden, tot aan het Sint-Pietersfestival, blijven staan. 

Op vrijdag 3 mei werd de nieuwe groene ontmoetingsplaats officieel geopend, samen met de buurt, de omliggende scholen en het college. De gemeente ziet in het initiatief van Leiedal en de studenten een ideale gelegenheid om een aantal zaken uit te proberen met het oog op latere, definitievere plannen. “Dankzij deze actie kunnen we een en ander uittesten en zien wat wel en wat niet werkt op Sint-Pieter,” legt Willem Vanwynsberghe, schepen van Openbare ruimte, vergroening en jeugd uit. “Het is een site met heel veel potentieel voor ontmoeting en vergroening. Voor de buurt, maar ook voor de scholen en verenigingen uit de omgeving. Als gemeente willen we hier hard op blijven inzetten en zijn we heel blij met de tijdelijke invulling die de studenten hebben bedacht.”

Ook collega-schepen Annelies Vandenbussche juicht projecten als deze toe: “Het gaat erom draagvlak te creëren voor het veranderen van onze openbare ruimte. Op deze manier kunnen we nagaan of er mogelijkheden zijn om de locatie ook op langere termijn te ontharden, en of we meer plaats kunnen geven aan groen en ontmoeting.” En dat is exact wat de studenten proberen te doen: door vergroening en ontmoeting hand in hand te laten gaan met de wensen van de buurt, hopen ze een nieuwe, bruisende ontmoetingsplaats te creëren, voor jong én oud. 

foto annelies vandenbussche opening tijdelijke herinrichting sint-pieter kuurne

Vergroening en ontmoeting hand in hand

Het ontwerp van de tijdelijke ingreep werd volledig gebaseerd op de feedback die de studenten eind vorig jaar verzamelden via hun verrassende actie met zes houten tribunes. Die werden tegelijkertijd onaangekondigd in zes verschillende gemeenten gedropt, en nodigden omwonenden en passanten uit om na te denken over een duurzamer gebruik van de publieke ruimte.

De zes deelnemende steden en gemeenten gingen gedurende vijf weken de strijd aan om de tribunes zo mooi of origineel mogelijk te versieren, en het effect bleef niet uit. In Kuurne grepen heel wat jongeren (vooral kinderen van VBS Sint-Pieter) de kans om hun ideeën over de toekomst van de locatie kenbaar te maken: ruimte om te spelen, meer groen en ontmoeting in plaats van koning auto, een buitenklas of een zandbak. Het waren maar een paar van de meest gehoorde suggesties. 

sfeerfoto opening tijdelijke herinrichting sint-pieter kuurne

Domino-effect?

Leiedal en de studenten presenteerden de resultaten en hun interpretatie ervan aan het college en tijdens een workshop met de gemeentelijke diensten werd het ontwerp uitgetekend. Ook in deze fase hechtten ze veel belang aan de betrokkenheid van de scholen, de directe omwonenden en andere betrokkenen, zoals de kerkfabriek en de organisatoren van het Sint-Pietersfestival, die allemaal tijdig over de plannen werden ingelicht.

De kern van de herinrichting is helder: de bestaande groenzone rond de kerk wordt uitgebreid, een groot deel van de parkeerplaatsen blijft behouden, andere versteende ruimte maakt dan weer plaats voor spel en ontmoeting. “Vergroening kan soms simpel zijn,” vertelt gastdocent Jorden D’Hulster. “Aan de hand van een aantal eenvoudige tijdelijke ingrepen creëren we hier een aangename groene plek die ook sociale, outdoor en fysieke activiteiten versterkt. Hopelijk kunnen we andere steden en gemeenten hiermee inspireren om soortgelijke initiatieven te nemen. Voor de studenten was dit in ieder geval een unieke ervaring. Om vanuit hun leercontext plots de ‘echte’ wereld in te duiken en met verschillende stakeholders in gesprek te gaan, met een tastbaar resultaat tot gevolg. Hopelijk valt de opstelling nu ook bij de buurt in de smaak, en maken er de komende twee maanden heel veel mensen van dit bijzondere plekje gebruik…” 

klasfoto opening tijdelijke herinrichting sint-pieter kuurne
sfeerfoto opening tijdelijke herinrichting sint-pieter kuurne
sfeerfoto opening tijdelijke herinrichting sint-pieter kuurne
sfeerfoto opening tijdelijke herinrichting sint-pieter kuurne
sfeerfoto opening tijdelijke herinrichting sint-pieter kuurne

Jakob Vermandere

Jakob Vermandere
communicatiemanager
0
Published on 05/03/2024 - 11:05